Fudbalski klub Željezničar će u Saudijskoj Arabiji pokušati pronaći strateškog partnera

16. 04. 2024 - 11:22 | Drugi pišu >> Fudbal

Delegacija Fudbalskog kluba Željezničar će otputovati u Saudijsku Arabiju kako bi pokušala pronaći strateškog partnera, potvrđeno je za portal Klix.ba.
Predstavnici Željezničara planiraju putovati sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH u posjetu Saudijskoj Arabiji, a u njihovoj pratnji je i privredna delegacija iz BiH koju organizuje Vanjskotrgovinska komora BiH.
Delegacija Željezničara će ponuditi projekat strateškog partnerstva investitorima iz Saudijske Arabije, a u organizaciju ovog putovanja su uključene i Ambasada Saudijske Arabije u Sarajevu, odnosno Ambasada BiH u Rijadu.

Kontaktirali smo i klub s Grbavice iz kojeg nam je potvrđeno da će delegacija Željezničara sutra otputovati u Saudijsku Arabiju.

U intervjuu za Klix.ba, Adi Bikić, pravnik iz Beča s poslovnom adresom u Frankfurtu i član radne grupe za pronalazak strateškog partnera FK Željezničar je otkrio detalje planiranih sastanaka.

"FK Željezničar će predstaviti javni poziv za strateško partnerstvo Privrednoj komori Saudijske Arabije. Cilj je privući investitore koji mogu doprinijeti razvoju kluba, posebno u području sporta i nekretnina", kaže Bikić, te dodaje:

"Radna grupa FK Željezničar proaktivno traži strateškog partnera. Aktivirali smo svoje poslovne mreže i pokušavamo predstaviti projekat na što više različitih adresa. Umjesto čekanja, poduzimamo sve korake kako bismo pronašli partnera koji će unaprijediti poslovanje kluba. Već sada bilježimo značajan interes, s prijavama potencijalnih investitora koji ozbiljno razmatraju saradnju", kazao je Bikić.

Bikić je dodao i da delegacija FK Željezničar putuje kao dio zvanične delegacije Vanjskotrgovinske komore BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH.

"U okviru delegacije će biti tridesetak vrhunskih kompanija iz oblasti nekretnina, proizvodnje hrane, informacionih tehnologija, telekomunikacija, turizma, namjenske i drugih industrije. Pri tome, strateško partnerstvo za Fudbalskim klubom Željezničar predstavlja potencijalno jednu od najvećih investicija u državi", napomenuo je Bikić i za kraj poručio:

"Naš zadatak je pronaći najboljeg partnera za klub koji može, ali ne mora biti iz BiH. Spremni smo putovati širom svijeta kako bismo predstavili naše ideje. Javni poziv je otvoren do 26. maja 2024., a klub će maksimalno iskoristiti svaku priliku za privlačenje potencijalnih investitora. Poslije toga slijede intenzivni pregovori i predstavljanje najbolje ponude, koja će klubu omogućiti održivi uspjeh na svim poljima, a prije svega na sportskom planu", zaključio je Bikić.Podsjetimo, čelnici Željezničara su prije sedam dana objavili poziv za strateško partnerstvo koje podrazumijeva dva joint venturea:

Nogometne operacije: Pravno lice koje će imati licencu za takmičenje u Premijer ligi BiH s najvjernijom bazom navijača i trenutnim budžetom od otprilike 4 miliona eura, a koji se profesionalnim poslovanjem može višestruko uvećati.

Upravljanje nekretninama: Novo pravno lice s ekskluzivnim pravom građenja na nekretninama veličine gotovo 50.000 kvadratnih metara u urbanom dijelu grada, koji će sadržavati stadion, poslovnu zgradu, hotel i tržni centar s garažama.

Moguće je investirati samo u segment nogometnih operacija ili u segment upravljanja nekretninama, ali će prednost imati investitori koji budu zainteresirani za ulaganje u oba segmenta istovremeno.

(klix.ba)