DOBILI SMO NOVOG ČLANA EUROLIGE: Osnovani su prije šest godina

13. 04. 2024 - 12:46 | Košarka

Košarkaška sezona na Starom konitnentu lagano ulazi u svoj finiš, a u petak smo dobili osvajača Eurocupa za ovu sezonu, a to je francuska ekipa Paris Basketball.Klub iz Pariza je osnovan prije šest godina 2018. godine i već su stigli do svog prvog velikog trofeja.

U francuskom finalu ovogodišnjeg Eurocupa sa 2:0 u seriji savladali su Bourg, a sinoćnji meč su dobili u gostima sa 89:81.
Parižani su skoro cijelu sezonu odigrali sjajno, nametnuli su se kao prvi favoriti za osvajanje i na kraju su to i ostvarili.

Pored trofeja, Paris Basketball je naredne godine izborio i nastup u Euroligi što je i bio cilj kluba od samog osnivanja.

Govorilo se kako bi mogli dobiti wild card ili platiti učešće u Euroligi, ali na kraju su ipak rezultatski i pošteno izborili plasman u evropsku koašrkašku elitu.

Za Paris Basketball je ovo bio drugi trofej u šest godina jer su ranije osvojili i francuski Liga kup.

U sezoni 2020/2021 bil isu prvaci francuske druge lige LNB Pro B, izborili plasman u elitu nakon čega krećen jihov nevjerovatan uspon.Paris Basketball će tako biti novajlija u Euroligi koja bi mogla od naredne sezone doživjeti i promjene kada su u pitanju klubovi. Dosta se toga govorilo o Dubaiju, London Lionsima, proširivanju Eurolige, vidjet ćemo kako će to sve izgledati naredne sezone.

Dodajmo da je završen regularni dio u košarkaškoj Euroligi za ovu sezonu sa sinoćnja četiri duela koja nisu imala veliku rezultatsku važnost, tako da smo kompletirali tabelu pred doigravanje.

Dirketno u play-off sa prvih šest pozicija idu ekipe Real Madrida, Panathinaikosa, Monaca, Barcelone, Olympiacosa i Fenerbahcea, to su ujedno i ekipe koje su odigrale sjajan regularni dio sezone.