NIKOLA JOVIĆ IMA POSEBAN RITUAL KOJI PONAVLJA UOČI SVAKOG MEČA! Evo šta uradi! (FOTO)

12. 04. 2024 - 08:04 | Košarka

Nikola Jović, košarkaš Majami Hita, jedan je od najtalentovanijih mladih igrača u NBA ligi.

Iz utakmice u utakmicu Nikola Jović zadobija poverenje trenera Majamija Erika Spolstre, tako da je učinak Srbina sve bolji i bolji. Nedavno su američki novinari počeli pomnije i sve češće da prate beka Hita i srpske košarkaške reprezentacije.

Uočili su američki fotoreporteri jedan bitan detalja, tačnije ritual koji Nikola Jović radi pre svake utakmice i treninga.Naime, Nikola Jović uvijek skine svoj lančić, poljubi pravoslavni krst na njemu i ostavi ga u džep pred zagrevanje. To samo pokazuje istinsku vjeru u Boga mladog košarkaša i njegovo poštovanje tradicije naroda kojem pripada.

Nikola Jović je rođen u Lesteru, u Engleskoj 9. juna 2003. godine. Porijeklom je iz Knina, iz Republike Srpske Krajine, tačnije iz mjesta Kosovo i Orlić, odakle su njegovi roditelji i šira porodica morali da izbjegnu u avgustu 1995. godine.

Hrvatska vojno-policijska akcija etničkog čišćenja Srba iz Krajine pod kodnim nazivom "Oluja" trajala je od 4. do 7. avgusta 1995. godine, a tokom tih nekoliko dana prostore Banije, Korduna, Like i Dalmacije napustilo je više od 320.000 ljudi.

Dokumentaciono informativni centar "Veritas" do 20.02.2014. verifikovao je 1.852 poginulih i nestalih lica, od kojih je do sada sahranjeno 930, dok se 922 lica još vode u kategoriji nestalih.Nikola Jović igra na poziciji krila, a karijeru je počeo u KK Sava, da bi poslije toga otišao u Mega Basket. Prije toga, kao klinac igrao je vaterpolo za Partizan. Iako nije bio punoljetan debitovao je prvi tim Mege u februaru 2021. u regionalnoj ABA ligi. U aprilu 2022. imenovan je za najboljeg mladog igrača Jadranske lige za sezonu 2021/22, a iste godine se prijavio i na NBA draft. Izabran je na draftu u prvoj rundi kao 27. pik od strane Majami Hita.

Sa reprezentacijom Srbije Nikola Jović osvojio je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 2023. koje je igrano u Indoneziji, Japanu i na Filipinima.